Vandalisering av konstverk

Att skydda sina konstverk är enkelt om man har någon värdefull tavla eller skulptur hemma i sin bostad, något vi till exempel skrivit om tidigare, men desto svårare är det att skydda offentliga konstverk från förstörelse och vandalisering – något som man nu upptäckt i Uppsala där flera av de offentliga konstverken nyligen utsatts just för vandalisering.

”Ett tiotal offentliga konstverk i centrala Uppsala har utsatts för skadegörelse. Någon har satt fast klisterlappar med felaktig varningstext på verken.” läs mer här.

studier uppsala universitetI Uppsala har nyligen tio offentliga konstverk utsatts för vandalisering. Citatet ovan kommer från stadens lokaltidning där man beskriver händelsen och även berättar vad konstverken utsatts för. Visst kanske ett par klisterlappar inte låter speciellt allvarligt men för tidningen berättar Tuva-Li Peter som arbetar som intendent offentlig konst i Uppsala kommun att många hört av sig angående de påklistrade lapparnas budskap. Vad som står på dessa är nämligen att man inte tillåts fotografera dessa offentliga verk, något som absolut inte stämmer. Alla offentliga konstverk får självklart fotograferas, men eftersom att lapparna i fråga ser ut som verkliga varningslappar i orange färg med byråkratisk text är det förståeligt att folk reagerar. Att fota konstverken och lägga ut dem på sociala medier är helt lagligt för privatpersoner.

Varför sattes lapparna upp?

En anledning till att lapparna kan ha satts upp på konstverken kan härledas till den juridiska processen mellan Wikimedia och Bus (Bildkonstupphovsrätt i Sverige). Detta eftersom att lapparna först upptäcktes redan den 11 april då processen mellan dessa parter startade. Resultatet av denna juridiska process blev att Wikimedia inte fick tillåtelse att lägga upp en databas med listor och bilder på offentliga konstverk utan upphovsmännens tillåtelse, så lapparna kan alltså vara en protest mot detta beslut. Men beslutet gäller inte för privatpersoner och därför är lapparna anmälda som skadegörelse till polisen – också för att klisterlapparna kan förstöra konstverkens ytskikt vilket också blir påverkar värre ju längre limmet får härda.