Investera i konst för framtiden

Att värdet på en tavla, en skulptur eller annat konstverk stiger med åren råder det ingen tvekan om – så om man vill spara för framtiden är en investering i ett konstverk något som man bör överväga.

Något att tänka på när man vill investera i ett konstverk för att spara pengar är att välja sitt verk noga innan man lägger ut tusenlappar på det. I en artikel i Sydsvenskan skriver till exempel konstexperten Thomas Millroth att en tanke kan vara att investera i konst från unga konstnärer i starten av sin karriär, för det blir billigare – och om några år kan verkets värde ökat om det blir på så vis att konstnären skapar sig ett namn på marknaden likt Picasso, Rembrandt och andra stora namn inom konstvärlden. En annan sak som heller inte får glömmas är att vara noga med vart ifrån man handlar sin konst, det smartaste sättet är via en auktoriserad gallerist eller direkt från konstnären själv och undvika att handla konst på nätet. Till exempel finns konstmässan Art Basel att besöka varje år som enligt Veckans Affärer detta år ställde ut konstverk från omkring 4 000 konstnärer för allmänheten att köpa till ett totalvärde av 28 miljarder kronor, så det var inte direkt några billiga verk som var på plats.

Varför inte handla konst på nätet?

konst måla penselAnledningen till att man ska undvika att handla konst online är ganska uppenbar: du kan aldrig vara säker på om verket du köper är äkta eller inte. Ett tydligt exempel på detta togs bland annat upp nyligen i SVT:s Uppdrag granskning som rapporterade om hur ett av Norden största nätbaserade auktionshus i realiteten övervärderade sina verk, lät anställda sälja saker där till höga priser och även trissade upp priset mer genom falska kundnummer, och dessutom kunde säljaren själv via ett ytterligare kundnummer själv lägga bud på sin egen vara och på så vis få upp prisnivåerna. I Svenska Dagbladet skriver man även att det uppdagades i programmet att auktionshuset sålt förfalskningar, något som man är väl medvetna om i auktionshusets styrelse. Så om man inte är kunnig inom konst kan det vara bra att investera pengar i något annat eller rent av låna pengar hos Advisa istället, om man vill vara säker på att man inte kastar pengarna i sjön.

Att tänka på vid köp av konst

  • Handla konsten hos ett galleri eller direkt av konstnären för att vara säker på verkets äkthet
  • Unga konstnärer kan bli världsberömda längre fram och är därför något man kan göra vinst på, dock bör man ha ett öga för konst för att kunna göra en realistisk bedömning för att detta ska lyckas
  • Om du inte är kunnig inom konst är det bäst att ta hjälp från en expert om man vill göra riktiga konstkap