Handla konst på rätt sätt

Att handla konst kan vara lite av en konst i sig. Det är svårt att bedöma konst och den är inte alltid särskilt tillgänglig heller. Allt ifrån avstånd till trygghet när man handlar kan krångla till konstköpet ordentligt. Därför finns det som tur var e-handel! Alltså att handla konst på nätet. Det finns idag olika sätt att göra det på. Ett av de vanligaste är svenska auktioner online. Men vissa handlar även på utländska auktioner där man kan få varorna skickade till sig, oftast mot att man betalar frakten. Det finns även andra lösningar dock. Exempelvis att besöka ett galleri online och köpa konsten till fasta priser. DN har skrivit en artikel om ett sådant försök förra hösten, läs hela artikeln här.

Vill du gå på en riktig auktion är det förstås också roligt på andra sätt. På en onlineauktion kommer du ju inte få uppleva något i stil med det på videon nedan!

Men om vi ska vara allvarliga har faktiskt konsthandel på nätet öppnat dörrarna och möjliggjort för väldigt många nya köpare att våga sig på att handla konst. För konstvärlden kan vara väldigt svår att komma in i. Vill man handla konst på ett vanligt galleri får man räkna med en klinisk vit kub med några få utvalda konstverk på väggarna. Det finns varken expedit eller kassa, allt för att visa att det inte är en vanlig butik. I bästa fall finns det lite information om konstnären som gjort verket och om du har riktig tur kanske lite vaga prisuppgifter. Detta gör konsthandel mystiskt och exklusivt, men skrämmer även bort mycket kunder. Därför tror vi att näthandel öppnar nya dörrar och möjliggör för fler att handla konst.