Gå på auktion!

872936-auctionAtt gå på auktion är en tradition som har anor sedan långt bakåt i tiden. Än idag är det mycket populärt och i flera delar av Sverige är det som en tradition att gå på auktion varje sommar. För dem som är intresserade av antikviteter och gamla föremål är auktioner är det både underhållning och spänning.

Aktion är ett säljande som funnits sedan urminnes tider och historiker tror sig ha funnit bevis på att de första auktionerna hölls för ungefär 3000 år sedan, för mer historia, klicka här. Det är alltså en väletablerad försäljningsform minst sagt och det innebär att man säljer in äldre och ofta värdefulla föremål inför en publik genom budgivning under en begränsad tid. Den som bjuder högst under tiden vinner auktionen och måste köpa det som klubbats hem för köp. Aktioner finns i alla olika former, med allt från fastighetsauktioner som varar i veckor, auktioner som tar några sekunder. Aktioner av traditionell typ har blivit mycket populärt i Sverige där bland annat Bukowskis, Uppsala auktionskammare och Sotheby’s är stora både i Sverige och internationellt. Oavsett om man går på auktion här eller i utlandet så är det ofta svårt att få med sig auktionsföremål hem. Om man lagt vantarna på möbler, en staty eller något annat stort kan man anlita ett fraktbolag för att få hem det, läs mer på https://foxrey.se.

Vad säljs under klubban?

Att gå på auktion kan både kännas lite bonnigt och överklasspräglat, det beror helt på vart man befinner sig och under vilka premisser. I HD kan man läsa om att keramikauktionen med Helsingborgs Auktionsverk på Höganäs museum som anordnats över 15 gånger är omåttligt populär. Innan auktionen går de potentiella spekulanterna runt och känner, klämmer och kollar in föremålen från alla möjliga vinklar frö att få sig en uppfattning om det är något som de vill buda på. Utbudet r nu bättre än någonsin, under auktionen som hölls i år var det 327 föremål som skulle ropas ut till försäljning, och innan det ens hade börjat hade bud på 700 000 kronor kommit in. Folk är alltså som galna i auktioner och där kan allt från keramik, möbler, konst, skulpturer, historiska föremål och kläder säljas. Just nu är det mycket populärt med 50- 60- 70- och 80-tal och här är ett inslag från Sveriges Radio där det diskuteras vad som kan bli framtidens antikviteter.