Färgglad konst på kontoret

Det finns flera anledningar att piffa upp kontoret med färgglad konst – olika färger har nämligen olika inverkan på människors fokus och kreativitet.

http://www.dreamstime.com/-image15727211Att arbeta i ett färglöst kontorslandskap gör inte mycket för att höja medarbetarnas kreativitet och produktivitet, men hur kan man som chef finna en bra lösning? In med mer färg och konst på kontoret! Köp skärmväggar online och häng upp lite glada tavlor samtidigt som du ger medarbetarna en chans att få privat yta även i ett kontor med stort kontorslandskap. Men glöm inte att tänka på vilka färger du väljer – olika färger har nämligen olika inverkan och vissa färger bör man därför undvika att fylla kontoret med.

Vilka färger ska man välja?

Enligt Rikard Küller som är professor i miljöpsykologi har alla färger en psykologisk effekt på oss människor vilket ökar vikten av att vi väljer rätt färg (Källa). Till exempel säger han i en intervju med Aftonbladet hur röd färg ökar både produktivitet och stressen hos människor och att blå färg lämpar sig för yrken där man ägnar sig åt krävande kreativa arbetsuppgifter eftersom att blått ger mer ro. Så när det kommer till kontorets färgval kan det vara viktigt att först och främst ljusa upp och fokusera på ljussättningen för att sedan personifiera vissa utrymmen med färg. Till exempel är grön färg ett bra val enligt färgsättaren Marius Wahl Gran. Grönt är nämligen en färg som lugnar oss samtidigt som den gör oss mer skärpta och det är exempelvis just därför som sjukhus i Sverige valt att ha just gröna operationsdukar (Källa). Om man dock vill skapa en motsatt effekt är det gult och rött man ska välja, men i måtta. Rött brukar i naturen vara en varningsfärg som signalerar fara och gult har uppgetts ge upphov till både sjösjuka och illamående – men vad båda har gemensamt är att de även kan bidra till att öka produktivitet på kontoret, så det gäller att ha tungan rätt i mun när man väljer färg!