Att samla på konst

Det finns många här i världen som är intresserade av konst. Vi tycker om vackra saker som uttrycker känslor och vill gärna ha konst vi tycker om i vårt hem, oavsett om det är i form av tavlor eller om det är glaskonst eller en skulptur, eller kanske något helt annat. Konst är ett brett begrepp som går att applicera på många saker, men de kategorier som nämndes ovan är väl de vanligaste konstformerna som man som privatperson kan äga. Vad ska man då tänka på som privatperson om man vill skaffa sig konst?

  • Utgå från din egen smak, först och främst. I stället för att välja sådant som förståsigpåare tycker är bra konst så ska du välja sånt som tilltalar dig och det du tycker är vackert, annars är det hela en ganska värdelös affär.
  • Titta på annorlunda ställen! Det kan finnas riktiga fynd på loppisar och auktioner, eller så kanske du vill skaffa fotokonst från en kämpande fotograf som jobbar för att slå igenom? Man måste inte handla från de mer klassiska gallerierna, det finns många fler platser att hitta konst på.
  • Se till att saker och ting är säkra i ditt hem. Mycket konst är värdefull, och därmed ökar benägenheten för att någon ska vilja stjäla den från dig. Se till att ingen bryter sig in i ditt hem hed ett hemlarm från http://www.sectoralarm.se/hemlarm/.
  • Om du har äldre konst kan det vara bra att ta reda på hur du ska ta hand om den på bästa sätt för att den ska hålla sig fin. Det kan antingen handla om restaurering eller preventivt arbete, alltså konservering. För att läsa mer om detta kan du läsa den här intervjun med målerikonservatorn Christin Boris-Möller.
  • Fundera på hur du hänger upp din konst, hänger den säkert? Är den utsatt för vibrationer från ett starkt ljudsystem där den hänger eller står, eller är det någon risk att man råkar skada den med direkt solljus eller annat?

Det finns som sagt en del att tänka på, men så fort man börjat få ett grepp om det kan konstsamlandet bli en oerhört givande hobby som kan ge en otroligt mycket glädje genom livet. Att gå på utställningar, vernissager och träffa andra intresserade är ytterligare en del i det hela, och ni kommer säkerligen ha många, långa intressanta diskussioner med varandra.